باغ گلشن در اوایل قرن سیزده هجری قمری یعنی اواخر حکومت لطفعلی خان زند و در بحبوحهی به قدرت رسیدن آغامحمدخان قاجار و به دستور امیر محمدحسن خان عرب زنگویی، حاکم تون (فردوس) و طبس ساخته شد.
طراحی این باغ بر اساس نمونه چهارباغ و برگرفته از آیات قرانی دربارهٔ بهشت که دو نهر در آن همدیگر را قطع میکنند صورت گرفته است. معمار اولیه باغ، طبیعت سبز آن را با توجه به نوع درختان به صورت شطرنجی طراحی و کشت کرده است. یک نکته منحصر به فرد در باغ گلشن که تنها در تاج محل هندوستان مانند آن تکرار شده، این است که باغ به صورت مربع است، یعنی طول و عرض باغ با هم برابرند و خیابانهای موازی، طول و عرض این باغ را به هم متصل میکنند. در میان این باغ، استخر نسبتا بزرگی وجود دارد که دارای سه فوارهی طبیعی است.
ساختمان سردرب باغ گلشن در زلزله ویرانگر شهریور ۵۷ طبس به کلی از بین رفت که اکنون همانند گذشته بازسازی شده است. باغ گلشن طبس در فصل بهار یکی از جذابترین و دیدنیترین جاذبههای شرق کشور و استان خراسان جنوبی به شمار میرود.
مکانی که باغ گلشن در آن ساخته شده در اصل نخلستان بوده است. از این رو نخلهای باغ گلشن که در حدود دوهزار نفر هستند، قدیمیترین درختان این باغ به شمار میروند. از دیگر درختان میوهدار باغ گلشن، درختان انار و مرکبات مانند نارنج هستند که به طور مساوی میان کرتها و به صورت شطرنجی توسط معمار اولیهی باغ کاشته شدهاند. در هر یک از چهار کرت باغ گلشن در حدود پانصد اصله درخت انار و ۲۵۰۰ اصله درخت مرکبات وجود دارد.
در دههی پنجاه خورشیدی، دو پلیکان مهاجر در مسیر مهاجرت خود از مناطق سرد سیبری متوجه منطقهی خوش آب و هوای باغ گلشن شده و آنجا را برای زندگی خود انتخاب میکنند. این دو پلیکان بعد از ورود به باغ گلشن مورد توجه مردم قرار گرفته و همانجا ماندگار میشوند. متأسفانه یکی از این دو پرنده در زلزلهی شهریور ۵۷ زیر آوار ماند و از بین رفت، ولی پلیکان دیگر تا سال ۱۳۹۴ در باغ گلشن زندگی میکرد. البته در سالهای اخیر، تعدادی پلیکان به باغ گلشن آورده شدهاند و همچون پلیکانهای مسافر باغ گلشن را مکانی مناسب برای زندگی یافتهاند.
این باغ در تاریخ بیستم دی ماه سال ۱۳۵۵ و به شمارهی ۱۳۱۰ در میان آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.