پیشتازان طبس

شهر کوفه نخستین شهر اسلامى است که در سال 17 ه.ق.به دستور خلیفه دوم و به دست‏ سعد بن ابى وقاص سردار فاتح عراق و ایران در بخش میانى عراق ساخته شد. این شهر در آن روزگار از موقعیت‏ سوق الجیشى مهمى بر خوردار بود و از سویى با صحرا و حجاز اتصال داشت و نیز شاخه‏ اى از رودخانه فرات مرز شمالى شهر را تشکیل داده و همجوارى آن با شهر باستانى حیره و کشتزارها و نخلستانهاى گسترده که منابع غذایى ارزشمندى براى مردمان داشت‏ بر موقعیت ‏شهر مى افزود.

کوفه براى نخستین بار در سال 36 ه.ق.پایتخت دولت اسلامى گردید و این هنگامى بود که امیر المؤمنین على علیه السلام براى جنگ جمل،مدینه منوره را به قصد عراق ترک کرد. بعدها به تدریج‏ بر اهمیت‏ شهر افزوده شد و یکى از مراکز مهم علمى و سیاسى جهان اسلام گردید و جمعیت آن را که بیشتر ایرانیان تشکیل مى ‏دادند،افزون بر یک میلیون نفر دانسته‏ اند.

امروزه شهر کوفه موقعیت پیشین خود را از دست داده و به عنوان یک بخش از توابع شهر نجف شمرده مى ‏شود و فاصله دو شهر ، هشت کیلومتر است که تقریبا به یکدیگر متصل مى‏باشند. این شهر به علت موقعیت‏ جغرافیایى‏ اش ، از آب و هواى ملایم و خنک تر از نجف برخوردار است.


مشهور ترین اماکن زیارتى کوفه:

1-مسجد کوفه:

یکى از چهار مسجد مهم و مقدس جهان اسلام (پس از مساجد مکه،مدینه و بصره) است.

جایگاه هاى مقدس درون مسجد کوفه:

- ستونها و محراب هاى هفت‏گانه ، محل نمازگزاردن برخى از معصومان و پیامبران علیهم السلام مى‏ باشد.

- دکّةُ القضاء، سکویى است که بنا بر روایات،جایگاه قضاوت حضرت امیر المؤمنین بوده است و در شمال شرقى مسجد قرار دارد.

بیتُ الطشت،در مجاورت دکّةُ القضاء است و جایگاهى است که در آن یکى از معجزات حضرت علی علیه السلام به وقوع پیوست.

- محراب امیر المؤمنین،که محل شهادت آن حضرت نیز مى‏ باشد.این محراب در میانه ی دیوار جنوبى مسجد قرار دارد و در سمت راست آن ، شبستان بزرگ دیگرى است که بنا بر برخى روایات، محراب و محل شهادت على علیه السلام است.

-محل به گل نشستن کشتى نوح،که فضاى گودى است در میانه مسجد. بنا بر روایات، کشتى حضرت نوح علیه السلام پس از مدتها سرگردانى،در این نقطه به خشکى رسیده است.

-باب الثُعبان (یا دروازه اژدها) ،یکى از دروازه‏ هاى نخستین و کهن مسجد کوفه است که در میانه دیوار شمالى مسجد قرار دارد و در اینجا یکى از معجزات امیرالمؤمنین على علیه السلام ظاهر شده است.


2-حرم مسلم بن عقیل:

آرامگاه حضرت مسلم، در سمت جنوب شرقى مسجد کوفه قراردارد که به وسیله راهرو کوتاهى از مسجد مى‏ توان به درون صحن آن قدم نهاد.حرم حضرت مسلم علیه السلام فضاى وسیعى در شرق مسجد کوفه را در بر گرفته و از گنبد طلایى بزرگ و چندین رواق و شبستان و ایوان تشکیل شده است.

3-آرامگاه هانى بن عروه:

در مقابل حرم حضرت مسلم و در سمت‏ شمالى‏ صحن او قرار دارد. هانی از شیعیان با وفا و میزبان و همرزم مسلم بن عقیل در کوفه بود و به همراه او به شهادت رسید.


4-آرامگاه مختار بن ابى عبیده ثقفى:

وى سردارى است که پس از واقعه کربلا به قیام پرداخت و انتقام خون آن شهداى بزرگوار را از قاتلان آنان گرفت و آنان را به جزاى اعمالشان در این دنیا رسانید.قبر او در گوشه شبستانى در حرم حضرت مسلم، از سمت جنوب قرار دارد.

5-خانه امیر المؤمنین علیه السلام:

این خانه در اصل منزل مسکونى اُم هانى،خواهر على علیه السلام بوده که حضرت پس از انتقال به کوفه آن را منزل خود قرار داد.این خانه در بیرون مسجد کوفه و در زاویه جنوب غربى آن قرار دارد.ساختمان کنونى آن گر چه‏ قدیمى نیست لیکن در محل همان خانه حضرت ساخته شده است.


6-آرامگاه میثم تمار:

وى یکى از یاران با وفا و فداکار امیرالمؤمنین على علیه السلام بود که بر اثر پایدارى در ایمان به آن حضرت به شهادت رسید، آرامگاه او در فاصله 300 مترى از مسجد کوفه و در آغاز بزرگراه نجف-کوفه قرار دارد.

7-قصر دار الامارة،یا مَقَرّ والى کوفه:

این ساختمان کهن ‏ترین ساختمان اسلامى در عراق بشمار مى ‏رود و به دست‏ سعد ابن ابى وقاص در سال 17 ه.پس از ساختمان مسجد کوفه ساخته شد.دارالاماره ساختمانى است مربع شکل به ابعاد 36/110 متر و 24/110 متر که امروزه تنها پایه‏ ها و برخى دیوارهاى‏ فرو ریخته آن باقى مانده است.این قصر یکى از ساختمانهاى عبرت انگیز روزگار است.در آن قصر ، مسلم به شهادت رسید و سر مبارک امام حسین علیه السلام و شهداى کربلا به نمایش گذاشته شد و سپس سرهاى قاتلان آن بزرگواران از سوى انتقام گیرندگان به نمایش در آمد. آنگاه ظالمان دیگرى سرهاى این انتقام گیرندگان را بریدند و در آن به نمایش گذاشتند، فاعتبروا یا اولى الابصار .


8-مسجد سهله:

یکى از مساجد مبارک شهر کوفه است،و روایات فراوانى در فضیلت عبادت در آن مسجد آمده است.این مسجد در فاصله دو کیلومترى غرب مسجد کوفه واقع است . در این مسجد محراب ها و مقامهای متعددى‏ قرار دارد که منسوب به برخی پیامبران و امامان معصوم علیهم السلام مى‏ باشد و در میانه سمت جنوب مسجد جایگاه بزرگى است که بر روى آن گنبدى قرار دارد که به‏«مقام امام زمان علیه السلام‏» مشهور است.



  • حسین توکلی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی